universul-lui-stephen-hawking

In jos

universul-lui-stephen-hawking

Mesaj  Admin la data de Lun Noi 26, 2012 1:33 pm

Astazi incepem incursiunea in domeniul “Noii Stiinte”, sau “Stiinta Viitorului”, incursiune care nu putea sa inceapa fara Stephen Hawking, celebrul fizician si cosmolog bitanic.

Stephen Hawking (n. 8 ianuarie 1942, Oxford/Anglia) este un fizician englez, teoretician al originei universului şi unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematică la Universitatea Cambridge, deţinută cândva de Isaac Newton.

Stephen Hawking s-a născut în ziua când se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei. Şi-a făcut educaţia la St. Albans School (Hertfordshire) şi la University College (Oxford). În 1962 - la vârsta de 20 de ani - obţine titlul de Doctor în Fizică la Trinity Hall din Cambridge, unde îşi începe activitatea didactică şi ştiinţifică.
În 1963, la vârsta de 21 de ani, Hawking observă pentru prima dată o slăbiciune a muşchilor.

În urma unui examen medical, se constată o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de Scleroză laterală amiotrofică. I se dau maximum 3 ani de trăit. Hawking nu cedează, continuă să lucreze, în ciuda agravării continue a invalidităţii. Se căsătoreşte în 1965 cu Jane Wilde (divorţând ulterior, în 1990), şi va avea trei copii.

Paralizia progresează şi, cu timpul, devine complet imobilizat, îşi pierde vocea şi este constrâns să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu mişcări ale capului şi globilor oculari, la o viteză de cincisprezece cuvinte pe minut! Infirmitatea nu îl poate împiedica să îşi continue activitatea didactică şi ştiinţifică. În 1995 se căsătoreşte din nou, cu Elaine Mason.
In 1997, Hawling a fost protagonistul unui film, care s-a bucurat de aprecierea publicului, si anume, pelicula “Stephen Hawking’s Universe”. Filmul a fost impartit in 6 episoade, dupa cum urmeaza :
1. Stephen Hawking’s Universe – part.1 - Seeing is Believing;

Episodul 1: Sa vezi inseamna sa crezi.
Stephen Hawking incepe o calatorie spectaculoasa prin cosmologie, ghidandu-ne prin istoria teoriilor astronomice si a tehnologiei. Profesorul Hawking incepe cu anticul matematician grec Eratostene, care a masurat circumferenta Pamantului cu o eroare de 150 de km ajutandu-se numai de doua bete si umbra lor, trece la Galileo Galilei, Isaac Newton , Einstein si termina cu Hubble.
2. Stephen Hawking’s Universe – part.2 - The Big Bang
3. Stephen Hawking’s Universe – part.3 – Cosmic Alchemy;
4. Stephen Hawking’s Universe – part.4 – On the Dark Side;
5. Stephen Hawking’s Universe – part.5 – Black Holes and Beyond;
6. Stephen Hawking’s Universe – part.6 – An Answer to Everything.

Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretică, relativitatea generală şi mecanica cuantică. În anii 1965-1970 elaborează un model matematic asupra orginei şi evoluţiei universului în expansiune din momentul "marii explozii" iniţiale ("The Big Bang") şi întreprinde studii asupra relaţiei dintre găurile negre din univers şi termodinamică.

Cercetările sale l-au dus la concluzia că aceste găuri negre au o durată de existenţă limitată, constituirea unor perechi de particule-antiparticule virtuale ducând la o "evaporare" treptată a acestora sub forma radiaţiei Hawking. Mai târziu, revine asupra acestei teorii, admiţând că radiaţia se produce indiferent de procesul ce are loc înăuntrul unei găuri negre, reprezentare ce contrazice regulile mecanicii cuantice, teorie cunoscută sub numele de paradoxul informaţional al găurilor negre.
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 67
Data de înscriere : 25/09/2012
Varsta : 41
Localizare : Constanta

Vezi profilul utilizatorului http://ctcresearch.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum