Exista sau nu revelatie "naturala" si "supranaturala"?

In jos

Exista sau nu revelatie "naturala" si "supranaturala"?

Mesaj  Cotorogea la data de Mier Dec 12, 2012 8:35 am

1). ”Biserica Ortodoxă nu face o separație între revelația naturală și cea supranaturală. Revelația naturală e cunoscută și înțeleasă deplin în lumina Revelației supranaturale; sau revelația naturală e dată și menținută de Dumnezeu în continuare printr-o acțiune a Lui mai presus de natură. Sfîntul Maxim Mărturisitorul nu face o deosebire esențială între revelația naturală și cea supranaturală, sau biblică. Ultima nu e, după el, decât încorporarea celei dintîi în persoane și acțiuni istorice.” (Pr.Prof.Dr. D. Stăniloae - Teologia Dogmatică Ortodoxă, vol. I, ediția a II-a, EIBMBOR, București, 1996, p.11)


2). Mărturii Scripturistice:
a). Rev. Naturală (prin universul material ca obiect):
- ”Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mîinilor Lui o vestește tăria” (Ps. 18, 1)
- ”Cele nevăzute ale Lui se văd de la facerea lumii, înțelegîndu-se din făpturi, adică veșnica Lui putere și dumnezeire” (Romani 1, 20)


b). Rev. Supranaturală (prin vorbirile lui Dumnezeu cu persoane alese):
- ”După ce odinioară, în multe rînduri și în multe chipuri Dumnezeu a vorbit părinților nostri prin prooroci, în zlele acestea mai de pe urma, ne-a vorbit nouă prin Fiul...” (Evrei 1, 1-2)
- ”Toată Scriptura este de Dumnezeu insuflată și de folos spre învățătură , spre mustrare, spre îndreptare, spre înțelepțirea cea întru dreptate” (II Timotei 3, 16)[i]

Cotorogea

Mesaje : 11
Data de înscriere : 14/11/2012

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Workshop themes

Mesaj  Admin la data de Dum Dec 16, 2012 6:14 am

Ca un prim argument pro-revelaţie naturală - considerat în general de toate teologiile creştine - se află:
Psalmul 18
1. Cerurile spun slava lui Dumnezeu şi facerea mâinilor Lui o vesteşte tăria.
2. Ziua zilei spune cuvânt, şi noaptea nopţii vesteşte ştiinţă.
3. Nu sunt graiuri, nici cuvinte, ale căror glasuri să nu se audă.
4. În tot pământul a ieşit vestirea lor, şi la marginile lumii cuvintele lor.
5. În soare şi-a pus locaşul său; şi el este ca un mire ce iese din cămara sa.
6. Bucura-se-va ca un uriaş, care aleargă drumul lui.
7. De la marginea cerului ieşirea lui, şi oprirea lui până la marginea cerului; şi nu este cine să se ascundă de căldura lui.
8. Legea Domnului este fără prihană, întoarce sufletele; mărturia Domnului este credincioasă, înţelepţeşte pruncii;
9. Judecăţile Domnului sunt drepte, veselesc inima; porunca Domnului este strălucitoare, luminează ochii.
10. Frica de Domnul este curată, rămâne în veacul veacului. Judecăţile Domnului sunt adevărate, toate îndreptăţite. ......

pentru cei care cunosc ceva engleză - şi ar trebui măcar atât să cunoaşteţi (fac referire aici doar la studenţii mei, nu la toţi cei care intră şi citesc acest forum!!) - găsiţi o expunere interesantă a acestui argument aici.

De asemenea, o versiune a concordismului - potrivirea textului biblic cu înţelegerea ştiinţifică actuală - va putea fi găsită şi aici; versiune tot în engleză.
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 67
Data de înscriere : 25/09/2012
Varsta : 41
Localizare : Constanta

Vezi profilul utilizatorului http://ctcresearch.ro

Sus In jos

TWt

Mesaj  Admin la data de Dum Dec 16, 2012 6:20 am

Mă apucasem să scriu titul acesta pentru postul de faţă, TWt - Theology Workshop themes - pentru că ne-am despărţit înainte de vacanţa de Crăiun 2012 cu propunerea ca în sem 2 să alcătuim grupuri de lucru - Workshop-uri - cu propuneri tematice pentru un dialog în şi cu Biserica RC din Tomis III, Sfântul Pius din Pietrelcina (Padre Pio) - 23 septembrie; Lăpuşneanu, Tomis III, 900735 - Constanţa, tel. 0341-10.64.06.
Un prim item pentru aceste workshopuri va fi desigur tema "propusă" de Cotorogea pe acest forum, Există Revalaţie naturală şi supranaturlă. Citiţi, lămuriţi-vă cât de cât - e bine şi pentru examenul care bate la uşă - şi revenim asupra subiectului după 18 februarie.

PS: aşteptăm alte propuneri pt workshopurile viitoare.
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 67
Data de înscriere : 25/09/2012
Varsta : 41
Localizare : Constanta

Vezi profilul utilizatorului http://ctcresearch.ro

Sus In jos

revelaţie "naturală" sau "prin natură"

Mesaj  Admin la data de Dum Dec 16, 2012 3:10 pm

Discuţia purtată la seminar ultima oară ne-a adus în faţa unei dileme importante: putem fixa revelaţia în 4-5 modalităţi de exprimare a aceluiaşi adevăr despre Dumnezeu:
1. revelatia naturalia (adv.), cunoaşterea lui Dumnezeu printr-o descoperire naturală, firească făcută de către om, prin propria raţiune, fără ajutorul lui Dumnezeu şi intervenţia Sa inspiraţională. Cf. învăţăturii romano-catolice
2. revelaţia natura, -ae (adj. substantivizat), descoperirea lui Dumnezeu de către om din natură (din creaţie, din opera Sa), prin luminarea Duhului, fără de care omul nu ar putea cu mintea lui să descopere pe Dumnezeu sau să înţeleagă ceva despre El: "Pentru că ceea ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu este cunoscut de către ei; fiindcă Dumnezeu le-a arătat lor Cele nevăzute ale Lui se văd de la facerea lumii, înţelegându-se din făpturi, adică veşnica Lui putere şi dumnezeire" (Rom. 1.19-20) - înv. ort. despre "revelaţia naturală"
3. revelaţia "supranaturală" făcută prin profeţi, îngeri, Fiul
4. revelaţia în împrejurările concrete ale vieţii - cf. Stăniloae, vol. 1, p. 99-104
5. Revelaţia Dumnezeu despre Sine, dincolo de orice cunoaştere umană, dincolo de orice fel de revelaţie, "naturală sau supranaturală", este altfel decât Îl percepem noi, este acel Deus absconditus al teologiei neoprotestante, Luther, Barth etc. Dumnezeu, prin natura Sa, nu se poate revela omului
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 67
Data de înscriere : 25/09/2012
Varsta : 41
Localizare : Constanta

Vezi profilul utilizatorului http://ctcresearch.ro

Sus In jos

Re: Exista sau nu revelatie "naturala" si "supranaturala"?

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum