Crearea CUPRINSULUI la cărţile PDF

In jos

Crearea CUPRINSULUI la cărţile PDF

Mesaj  Admin la data de Joi Iun 20, 2013 12:03 pm

aşa, să reluăm topicul cu scanarea cărţilor şi să continuăm editarea pdf-urilor astfel încât să putem ajunge, în sfârşit, la lucrul final pentru postarea în biblioteca virtuală.
Recapitulând, în mare, treburile stăteau cam aşa:

1. fotografierea paginilor cu mare atenţie (este etapa cu cea mai mare importanţă!!!). în cazul folosirii unei camere foto folosiţi şi o lampă de birou în faţa care să anuleze umbra din cotorul cărţii);
2. editarea imaginilor. Dacă imaginile fotografiate sunt puţin învârtite nu ar trebuie să fie vreo problemă, dar dacă găsiţi pagini rotite mai mult de 3-4 grade, cel mai bine refotografiaţi-o; dacă aveţi Picasa 3, face rotirea la orice grad fără să modifice DPI-ul imaginii. Scoateţi marginile inutile ale fotografiilor (ex. degete, covor, birou etc), astfel încât să rămână cât mai mult din text şi mai puţin din enviroment!
3. recunoaşterea textului. introducerea imaginilor în programul Abby reader 11 (]descarcă de aici); îi daţi la setări limbă automată; intraţi apoi în fugă pe fiecare pagină, mai ales dacă aveţi şi imagini, şi vedeţi ca imaginile să fie selectate corect şi textul separat (textele din tabele, imagini, schiţe etc. trebuie să fie selectate tot ca imagine, pentru că, de multe ori, textul ăsta fuge aiurea). Apoi, acolo unde pagina originală (din stânga) e mai mare decât dimensiunea obişnuită, daţi deasupra ei Editare şi apoi Crop cât trebuie şi iarăşi Read.
4. salvarea fişierului Abby şi apoi exportarea ca PDF  - simplu sau /A. Doar acest format, PDF, păstrează dimensiunea şi paginaţia originală a cărţii, în timp ce Wordul repaginează la A4 de obicei şi se pierde numerotaţia pentru citarea corectă.

buuun... cam aici rămăsesem data trecută. Să continuăm atunci:

5. descărcăm ]Foxit Advanced PDF Editor sau/şi  Adobe Acrobat XI Pro care, pentru ce vrem noi acum, fac aproape acelaşi lucru:
- crearea de Bookmarks (cuprins electronic) care să ne trimită direct la capitole, subcapitole, coperţi etc.

la final cartea cu bookmarks trebuie să arate aşa. Fiecare bookmark trebuie să fie de fapt titlul capitolului/subcapitolului/cuprins/bibliografie etc.
- diferenţa dintre cele 2 programe este că Foxit are posibilitatea de a face Automatic bookmarks , numai că ea trebuie întotdeauna editată pentru că e mereu aiurea făcută şi editarea o faci mai uşor după aceea cu Adobe Acrobat Pro, aşa că eu nu îl folosesc la asta. Ce are în schimb foarte bun faţă de  Adobe Acrobat Pro este cropul paginilor; dacă rezultatul pdf al lui Abby mai are margini supărătoare, dacă vrem să corectăm dimensiunea şi să lăsăm în pagină doar textul cu puţină margine, atunci Foxit face chestia asta pe toate paginile/pagina curent/ pagina nr..., ceea ce e foarte util ca pdful final să arate ”academic”.
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 67
Data de înscriere : 25/09/2012
Varsta : 41
Localizare : Constanta

Vezi profilul utilizatorului http://ctcresearch.ro

Sus In jos

TITLURI NOI de carti

Mesaj  Admin la data de Joi Iun 20, 2013 1:28 pm

pentru studenţii dornici să participe la rotunjirea numărului de cărţi pdf din biblioteca noastră digitală: Vă rog să intraţi pe linkul de pe pagina didactică a siteului Ctcresearch.ro, link numit LISTA CARTI MUST HAVE (O GĂSIŢI  ) şi vă alegeţi de acolo 3,4 sau 5 cărţi în funcţie de notaţia pe care o doriţi şi de interesul pe care vreţi să îl daţi acestui proiect, interes răsplătit corespunzător în toamnă!

!! NB: cărţile pe care vi le achiziţionaţi trebuie anunţate imediat ce le comandaţi sau chiar înainte ca să trecem această informaţie pe site şi să nu mai facă altcineva o comandă identică şi, astfel, inutilă.

Vă mulţumesc pentru ajutor şi colaborare!
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 67
Data de înscriere : 25/09/2012
Varsta : 41
Localizare : Constanta

Vezi profilul utilizatorului http://ctcresearch.ro

Sus In jos

corectarea unor detalii nedorite

Mesaj  pastor la data de Vin Iun 21, 2013 9:36 am

văzând topicul, mă gândeam să adăugăm fiecare câte o „intervenţie” pe care am descoperit-o pe parcursul prelucrării cărţilor.

Azi o să vă arăt de ex. cum să scăpaţi de nişte detalii nedorite, inestetice care nu trebuie să apară pe „produsul” final: etichete, preţ, ştampile, cod de bare etc. 
Avem aici

un astfel de exemplu des întâlnit în prelucrarea cărţilor scanate din biblioteci. Cum scăpăm atunci de aceste „detalii”?

Ne ajută pentru asta Foxit Pro. Acesta are funcţia de a pune forme geometrice cu orice culoare oriunde.

Folosim mai întâi toolul de jos şi facem o formă geometrică peste detaliile de care vrem să scăpăm şi apoi cel de sus ca să stabilim culoarea acelei forme geometrice pe care am trasat-o
Dacă pagina are o altă culoare, atunci folosim toolul de sus, numit pipetă, care,
apăsat peste orice culoare de pe ecran, face ca dreptunghiul nostru să apară în culoarea paginii, astfel încât să nu existe diferenţe de nuanţă între dreptunghi şi restul paginii şi să se înţeleagă că acolo s-a mascat ceva. 

Şi cu asta, basta: am scăpat de detalii incomode şi nedorite.

Succes!
avatar
pastor

Mesaje : 8
Data de înscriere : 03/01/2013

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Decuparea părţilor nedorite

Mesaj  pastor la data de Joi Iun 27, 2013 12:16 am

dacă pozele au fost făcute cu tot cu împrejurimi (covor, masă, degete etc.)

în cazul acesta apelăm iarăşi la Adobe Acrobat XI Pro care ne poate ajuta în mai multe moduri:
- fie doar pe pagina pe care suntem, folosind Cropul din dreapta, şi - după ce selectăm cât rămâne din pagină - dăm dublu ENTER;

- pe un segment din carte, dacă toate sunt puse în aceeaşi poziţie - de exemplu la dreapta, ca în foto de mai sus -  sau paginile pare în dreapta şi cele impare la stânga atunci putem selecta şi asta prin opţiunea din subsolul Cropului
avatar
pastor

Mesaje : 8
Data de înscriere : 03/01/2013

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Crearea CUPRINSULUI la cărţile PDF

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum